Ga je regelmatig op vakantie? Dan heb je vast weleens van een annuleringsverzekering gehoord. Je kunt deze verzekering afsluiten voordat je op vakantie gaat. Omdat zo’n verzekering geld kost, vraag jij je misschien af of je een annuleringsverzekering nodig hebt. In deze tekst helpen wij je om dit in te schatten. We vertellen je onder meer wat een annuleringsverzekering dekt, wat het verschil is tussen de kortlopende en langlopende variant en hoe je deze verzekering afsluit.
 

Dekking van een annuleringsverzekering

Als je niet precies weet wat een annuleringsverzekering dekt, is het logisch dat je twijfelt of je deze verzekering nodig hebt. Om deze twijfel weg te nemen, vertellen wij je hier eerst wat meer over de dekking. Je bent onder meer verzekerd voor overlijden van jezelf, je partner, een familielid in de eerste, tweede of derde graad en een huisgenoot. Ook als jij, je partner of een familielid in de eerste of tweede ernstig ziek wordt, biedt een annuleringsverzekering Univé uitkomst. Word je vlak voor je vakantie ontslagen of ga je plotseling scheiden? Dan kun je tevens een beroep doen op deze verzekering. Je verzekeraar vergoedt dan (een deel van) de reissom.

Er zijn overigens ook situaties waarin een annuleringsverzekering geen uitkomst biedt. Zo heeft het geen zin om contact op te nemen met je verzekeraar als de reden van annulering al te verwachten was voordat je de vakantie boekte. Wil jij je reis annuleren vanwege een natuurramp, epidemie of aanslag in het land van bestemming? Ook dan keert je verzekeraar geen geld uit. In sommige gevallen kom je wel in aanmerking voor een vergoeding uit het Calamiteitenfonds.
 

Kortlopende en doorlopende annuleringsverzekering

Nu je grotendeels weet hoe de dekking van een annuleringsverzekering eruit ziet, wordt het hopelijk al wat makkelijker om te bepalen of je deze verzekering nodig hebt. Heb je besloten dat je toch een annuleringsverzekering af wilt sluiten voor je vakantie? Dan ben je er nog niet, want je moet ook nog bepalen of je de kortlopende of doorlopende variant afsluit.

Wie één keer per jaar op vakantie gaat, kiest voor een kortlopende annuleringsverzekering. Deze verzekering gaat in op de dag dat je vakantie begint en eindigt op de dag dat je weer terugkomt. Je kunt een kortlopende annuleringsverzekering overigens niet alleen afsluiten voor je vakantie, maar ook voor een weekendje weg of een stedentrip. Een doorlopende annuleringsverzekering is bedoeld voor mensen die meermaals per jaar op vakantie gaan. Je hoeft dan niet voor iedere reis een nieuwe annuleringsverzekering af te sluiten, want je ben het hele jaar door verzekerd.
 

Annuleringsverzekering afsluiten

Wil je een annuleringsverzekering afsluiten? Dan kun je dit online regelen. Bezoek de website van een verzekeraar, ga op zoek naar de annuleringsverzekering en dien je aanvraag in. Vaak hoef je alleen maar een aantal stappen te doorlopen voordat jij je aanvraag kunt versturen. Zodra je dit eenmaal gedaan hebt, buigt een verzekeraar zich hierover. Meestal krijg je binnen een paar dagen bericht, waardoor je snel weet of je verzekerd bent.